Kandidaatontwikkeling

Praktijkleren

vectormannetje

Mbo-praktijkverklaringen

Door praktijkleren leert een (toekomstig) werknemer specifieke vaardigheden die het bedrijf daadwerkelijk nodig heeft. Het is een relatief nieuwe manier om als werkgever het juiste personeel te werven en zelf te creëren. Een prachtige ontwikkeling die veel mensen aan het werk kan helpen.

Wat is nu precies de meerwaarde van praktijkleren in het mbo? Ontdek het zelf!

Doorstromen op elk niveau

Interview met Xandra Driessen (projectleider ROC Mondriaan) en Jurjen Dikker (projectcoördinator Werkse!)

Wanneer een werknemer het ontwikkeltraject heeft ingezet en voldoet aan de gestelde eisen dan kan hij of zij direct aan de slag. Met een diploma, certificaat of verklaring op zak weet een werkgever precies wat de werknemer kan. Oftewel: iedereen blij. Jurjen en Xandra vertellen waarom zij hierin geloven.

Waarom geloof jij in praktijkleren?

Jurjen: “Praktijkleren levert een positieve bijdrage aan een brede groep mensen, ook aan de meer kwetsbare doelgroep. Dit zijn mensen die per definitie niet vaak in aanmerking komen voor een baan, opleiding of branche-specifiek traject. Door leren in de praktijk geef je deze doelgroep een instrument om op entreeniveau te starten en een invulling aan een leven lang leren en ontwikkelen. Ik zie echt het effect van een succeservaring in de praktijk. Je ziet mensen, die bijvoorbeeld al twintig jaar in een beschermde omgeving werken, opbloeien wanneer ze vanuit het ROC Mondriaan een erkende praktijkverklaring krijgen. Dat is waar we het voor doen. En dat vind ik echt het mooiste om te zien.”

Xandra en Jurjen 1

Waar hoop je dat praktijkleren staat over 5 jaar?

Xandra: “Voor werknemers zou het mooi zijn als praktijkleren over vijf jaar een onderdeel is van het opleidingshuis binnen bedrijven. Werknemers bespreken dan tijdens hun functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek hoe ze verder willen groeien.

Werkgevers kijken voor welke welkprocessen ze mensen tekortkomen. Met praktijkleren nemen ze dan mensen aan die misschien nog niet direct aan de eisen voldoen, maar het wel graag willen leren. Met praktijkverklaringen, scholing en praktijkbegeleiding breng je die werknemers wel zover. Hier moet tijd voor gemaakt worden aan het begin van het traject, dan krijg je ook echt gemotiveerde mensen met de juiste kennis.”

Wat zou je graag willen meegeven aan de verschillende betrokken organisaties van Perspectief op Werk (PoW)?

Jurjen: “Dat we het nu gezamenlijk aanpakken. De afgelopen drie jaar heeft het samen optrekken ons veel opgeleverd. Nu is het tijd dat meer werkgevers hiermee bekend raken en ermee aan de slag gaan. De successen zijn merkbaar en die moeten we benutten. Wel is het belangrijk dat we de juiste doelgroep voor ogen houden: de mensen die de weg naar werk of reguliere studie lastig weten te vinden. Daar doen we het voor. Praktijkleren is een laagdrempelig en toegankelijk instrument om in te zetten en mensen echt te laten groeien en gelukkig te maken.”

Xandra: “Wat Jurjen zegt klopt: je moet de kwetsbare doelgroep voor ogen houden. Ik zie ook nog een andere doelgroep: namelijk de mensen die al ergens werken maar zich breder willen ontwikkelen. Of die verder willen doorstromen binnen de organisatie. Deze mensen begeleid en beloon je op een hoger niveau met praktijkverklaringen of andere vormen van praktijkleren. We moeten het samen doen. Als de pilotfase voorbij is het belangrijk dat betrokken organisaties en werkgevers het verder oppakken. Het mooiste zou zijn als een groep werkgevers met lef zich meldt en we met hen aan de slag gaan en verder bouwen. Dan gaat het succes ongetwijfeld vanzelf verder lopen.”

Jurjen Dikker is adviseur praktijkleren in de regio Haaglanden en daarnaast projectcoördinator bij Werkse!. Xandra Driessen is senior projectleider bij ROC Mondriaan en houdt zich bezig met ontwikkelmogelijkheden op de arbeidsmarkt.

podcast

PoWcast over praktijkleren

Jurjen Dikker (Werkse!) en Brigitta Maes (Den Haag Werkt) delen hun ervaringen en expertise over de inzet van praktijkleren bij de ontwikkeling van werknemers en werkzoekenden. Het antwoord op deze en andere vragen hoor je in deze interessante PoWcast.

Gewoon doen

Majdi kon gelijk aan de slag bij McDonald’s en werd onlangs uitgeroepen tot medewerker van de maand.

Een kanjer in de groep

Adam heeft na zijn inwerktraject een vast contract aangeboden gekregen bij SuperFlora.