Kandidaatontwikkeling

Praktijkleren vervolg

Wat we doen, ervaren en leren op het werk heeft een grote impact op ons als mens. Het is een vliegwiel voor de ontwikkeling die we doormaken.

Wat betekent werk voor Laurentia?

Laurentia van den Berg - Sugiarti gaat iedere dag met plezier naar haar werk...

Zoektocht naar zorginstromers

Interview met Liesbeth Schuurmans, senior adviseur werkgeversdiensten bij UWV Haaglanden, vertelt over haar ervaringen.

Er is een tekort aan personeel in de ouderenzorg. Werkgevers zoeken personeel maar vragen voornamelijk personeel op niveau 3, als verzorgende. Op dit niveau kan een medewerker namelijk breed ingezet worden. Deze mensen met dit niveau zijn echter nauwelijks meer te vinden. Dit vraagt een andere blik van werkgevers. Welke mensen zijn er wel beschikbaar en hoe kunnen we deze benutten om alsnog onze zorg goed te blijven uitvoeren? Sommigen komen uit de bijstand en anderen uit een situatie met een WW-uitkering. Hoe scholen we deze mensen om naar deze nieuwe intensieve branche? En hoe laten we dit werken en leren aansluiten op het opleidingsniveau wat ze hebben?

“Het omscholen van deze groep vanuit de uitkering naar een baan in de ouderenzorg was een uitdaging. We moesten hiervoor de juiste kandidaten vinden en onderzoeken of de opleiding en de combinatie van leren en werken bij ze past. Het organiseren van leerwerkplekken op niveau 2 was ook een uitdaging. De Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW) stond hiervoor open, maar kon de praktijkbegeleiding niet voldoende bieden als gevolg van de werkdruk, mede door corona. Door Perspectief op Werk (PoW) werd het mogelijk om een externe praktijkbegeleider op de werkvloer aan te bieden. Zodoende konden we voor een eerste groep van vijf mensen de praktijkbegeleiding organiseren, in samenwerking met UWV, gemeente en ROC Mondriaan.

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het noodzakelijk om te onderzoeken of taken en werkzaamheden anders georganiseerd kunnen worden. Hierdoor kan iedereen aan de slag op het eigen kennis- en opleidingsniveau: een verpleegkundige, de verzorgende en een helpende. De mensen van de eerste klas helpende zijn nu gediplomeerd. Na het behalen van het diploma konden ze gelijk aan de slag bij de werkgever. De kandidaten zijn gemotiveerd en doen ervaring op in de voor hen nieuwe sector. De werkgever leert de werknemer alles over het vak binnen de werkwijze van de eigen organisatie. Het worden op die manier hele waardevolle en loyale medewerkers die een werkgever graag behoudt. Een mooi resultaat is ook dat er nu kandidaten zijn die door willen leren tot niveau 3.”

Liesbeth Schuurman

"De werkgever leert de werknemer alles over het vak
binnen de werkwijze van de eigen organisatie"

Liesbeth Schuurmans, senior adviseur werkgeversdiensten