Kandidaat in beeld

podcast

Een kennismaking met HalloWerk en Maurice van Oosten, coördinator in de arbeidsmarktregio Haaglanden.

"Het is zo fijn dat ik heel eenvoudig kan zoeken en selecteren op welke dagen, dagdelen en zelfs welke uren iemand wil werken"

Timothy Graig, operationeel manager Heppy World

Iedereen gelijke kansen

HEMA en Marriott Hotel Den Haag vertellen hoe zij gebruik maken van HalloWerk en personeel hebben gevonden.

Zoeken, vinden én matchen

“HalloWerk is een online matchingsplatform dat is ingezet binnen de arbeidsmarktregio Haaglanden waarmee alle gemeenten samenwerken.” Maurice van Oosten is projectleider van HalloWerk en vertelt wat het platform heeft gebracht en wat nog aandacht verdient.

Maurice 7

“Er heerste onduidelijkheid bij werkgevers over het feit dat er zoveel werkzoekenden en vacatures waren, maar dat de juiste match moeizaam gemaakt werd. Waar voorheen alleen gemeentes in het systeem konden, hebben nu ook werkgevers toegang. Dat maakt het transparant en daar ligt de focus op. De gemeente coacht en begeleidt nog wel, maar de markt doet zelf het werk. Ook werkzoekenden hebben zelf de regie om in het systeem een vacature te zoeken en daar op te reageren. Het levert hele verrassende matches op. Het is belangrijk om dit nog verder door te ontwikkelen richting de toekomst.”

Wat is het belang van transparantie en inzicht in het beschikbare arbeidspotentieel op de arbeidsmarkt en de beweging naar competentiegericht werven en selecteren?

“De profielen die in HalloWerk staan, zijn geen standaard cv’s. De werkzoekenden stellen hun eigen profiel samen in het systeem. Ze worden hierin gecoacht, maar het blijft een persoonlijk profiel met de focus op competenties en kwaliteiten. Deze manier van werven en selecteren is erg belangrijk voor mensen met een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

Zij worden niet afgerekend op het ontbreken van diploma’s. HalloWerk maakt hiermee het verschil ten opzichte van bijvoorbeeld een gewone vacaturesite. Het is ook inzichtelijk voor de werkgever die op zoek is naar een kandidaat. Het is wel van belang dat het systeem actueel blijft. Werkgever en werkzoekenden moeten hun vacatures of profielen blijven updaten.”

Waarom is de regionale uitrol van HalloWerk nodig?

“Als je alleen binnen je eigen regio uitrolt, blijf je nog steeds beperkt tot je eigen gemeente. Nu opereer je als een arbeidsmarktregio en doen alle gemeentes mee. De tool HalloWerk heeft deze samenwerking gemakkelijker gemaakt. Voor een werkgever maakt het geen verschil of een werknemer nou uit Rijswijk of Den Haag komt. Met HalloWerk zijn de afspraken en routes voor werkgevers en werknemers in de regio allemaal hetzelfde. Dat geeft duidelijkheid en vertrouwen. En een werknemer heeft er ook meer profijt van omdat het de kans op een baan vergroot en er toegang is tot vacatures in de hele regio.”

“Het biedt mij de mogelijkheid om zelf op zoek te gaan en kandidaten te vinden die anders misschien nooit geweten hadden dat wij bestaan. Ik heb een extra potentieel om uit te putten”

Annelies van der Ham, HR manager Marriott Hotel Den Haag