Werkgeversdienstverlening

Villa

Bijzonder

“Het is niet nieuw voor mij om met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te werken, maar wel op deze schaal. De coaches ondersteunen mij vooral om hierin een stukje zelfvertrouwen te krijgen”

Wieske Welbedacht, Stichting Villa Bijzonder

Sociaal ondernemen helpt mens en maatschappij groeien

Gesprek met Ruben Blanke, Businesscoach Sociaal Ondernemen

De carrière van Ruben Blanke ging van jongs af aan heel snel. Hij was directeur van een nachtclub, bedacht kinderprogramma’s voor Villa Achterwerk, tv-programma’s, commercials, documentaires en bouwde internet applicaties. Het succes had ook een schaduwzijde. Hij belandde in een persoonlijke crisis en moest al zijn functies neerleggen. Inmiddels is Ruben Businesscoach Sociaal Ondernemen. Binnen die functie ondersteunt hij sociale ondernemingen die willen groeien.

Ruben Blanke

“Ik bouwde in Den Haag een nieuw netwerk op en kwam in aanraking met het fenomeen sociaal ondernemen. Vaak gedreven vanuit een persoonlijke motivatie hebben sociaal ondernemers aandacht voor kwetsbare mensen. Geld verdienen is voor hen een middel, geen doel. Hier voelde ik mij direct thuis. Ik had zelf ervaren hoe het is om kwetsbaar te zijn en met mijn achtergrond als ondernemer was dit een logische match. Dus ik meldde me aan als bestuurslid bij Social Club Den Haag.”

Social Club Den Haag

“Social Club Den Haag ondersteunt sociaal ondernemers die vanuit een maatschappelijke missie hun bedrijf willen laten groeien. Sociaal ondernemers hebben vaak een dubbele uitdaging. Naast de klassieke ondernemersvraagstukken hebben ze ook de uitdaging om een veilige plek te bieden voor hun personeel. Gelukkig is er steeds meer erkenning voor sociaal ondernemerschap. Voor een inclusieve arbeidsmarkt is het belangrijk dat er binnen organisaties ruimte is voor mensen die weer moeten wennen aan werk of met hun eigen unieke kwaliteiten aan de slag kunnen. Dit is goed voor iedereen: de mens, de ondernemer en de maatschappij.”

Businesscoach

“Binnen Perspectief op Werk (PoW) is, als experiment, gestart met het faciliteren van een Businesscoach Sociaal Ondernemen. Doel van mij als businesscoach is om sociaal ondernemers te ondersteunen bij hun vraagstukken. Die zijn heel divers van aard. Er zijn bedrijven die hun concept opnieuw moeten duiden als gevolg van corona. Maar er zijn ook bedrijven die hun activiteiten verder willen uitbouwen of hun reguliere bedrijf willen ombuigen naar een sociale onderneming. De focus ligt op ondernemers die (willen) werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Doel is voor deze groep mensen werk te behouden en liefst nog de vraag naar deze arbeidskrachten te vergroten door sociale ondernemers goed te faciliteren. Dit doe ik samen met de partners binnen PoW, maar ook met een team professionals die ik naar behoefte kan inzetten bij een businessvraagstuk.”

PoWcast over sociaal ondernemerschap

Een gesprek met Ruben Blanke en Bart de Bart over de Businesscoach Sociaal Ondernemen, een initiatief van Social Club Den Haag. Ruben is die businesscoach, maar wat doet hij eigenlijk en waarom is dit initiatief zo goed ontvangen door de sociale ondernemingen in de regio? Het antwoord op deze en andere vragen hoor je in deze interessante PoWcast.